יום שני, 21 במאי 2012

סופשבוע שמשי בפורטו אלגרה

סופשבוע רגיל למדי, אבל אולי בגלל שהוא אחד האחרונים, בא קצת לתעד. נותרו עוד חמישה, אחד מהם נעביר בסאו פאולו. בינתיים אנחנו עדיין סביב החזרות למחזמר אלדין, גלי בשיא המרץ לא הפסידה אף חזרה. נטע הצטרפה ללהקה המלווה ונדרשת גם היא להגיע לחזרות. בזמן שהן מתרגלות אמנויות במה, יפעת בחוג ציור ואני מטיילת בפארק פרופיליה בין דוכני שמונצעס, כלבים בשמלות וסוודרים ועצים נהדרים. באוויר ריח מתקתק מהעגלות לממכר צ'ורוס ופופקורן (יש פה גם מלוח וגם מתוק, המתוק הרבה יותר טעים!) וכשהשמש זורחת, זה ממש תענוג. כשעודד לא בנסיעות, הוא מצטרף. השבוע זה קרה. הכי כיף!
בשבת בערב הגברים של משפחת קורש התארחו אצלנו לארוחת ערב ואחריה השתוללות של גלי, ענבר ויואב בין מזרונים, חישוקים ומוזיקה. נתגעגע...! הכימיה בין ענבר וגלי מוצלחת, וזה לא מובן מאליו.
נטע זכתה השבת סוף סוף להנות ממסיבה של אחת מבנות כיתתה לכבוד גיל חמש עשרה, שהוא מאוד משמעותי פה בברזיל. זה הגיל בו הבנות נחשבות כבוגרות, ויכולות "לצאת אל החברה". חלקן עושות טקס רב משתתפים וחלקן סתם מסיבה. נטע הוזמנה כבר לשתי מסיבות, אבל בחרה שלא ללכת משיקולים פרקטיים. היה כתוב בהזמנה שחובה לבוא עם שמלה! בגיל חמש היא סרבה להשתתף במופע סיום חוג מחול בספורטן כי היה צריך ללבוש שמלה. בגיל שש היא סרבה להשתתף במופע סיום חוג התעמלות אמנותית בבית ספר הרצל, כי היה צריך ללבוש חצאית. בסוף היא כן השתתפה. טלפון אחד לאילנה, המורה האמפטית שלא התבלבלה ומיד אמרה שאפשר גם להופיע בתלבושת של הבנים - מכנסיים וחולצה - פתר את הבעיה. אבל בברזיל יש חוקים אחרים... אנחנו מכבדים את החוקים, אבל גם מכבדים את הרצון של הנפשות הפועלות. הפעם, הפתעה. קרוליני, אחת משתי כלות השמחה, בישרה לנטע שהיא לא חייבת ללבוש שמלה. אבל בגדים יפים כן צריך... וצריך לקנות, כי אין כל כך במלאי. ביום ששי היה חצי יום בבית הספר ואחריו יום הורים. אירוע סימפטי בו כל ילד מציג בפני ההורה, בנוכחות המורה, את אשר עשה במהלך הסמסטר. אצל גלי זה הלך מהר, רק מורה אחת. מיפעת ונטע דרשו להציג בפני חמישה מורים שונים, וזה היה קצת יותר מדי... עשינו חלק בבית במתכונת מצומצמת.
בסיום יום ההורים, נסעתי עם נטע לקניון איגוואטמי. בחנות הראשונה אליה נכנסנו, ואת הפריטים הראשונים שהורדתי מהמדף היא קנתה. טוב שאני מכירה אותה, התאמצתי והצלחתי להוריד מהמדף מכנסיים וחולצה מוצלחים, שבאמת היו יפים עליה. על קניית הבגדים סימנו וי מהיר. לקח הרבה יותר זמן לבחור מתנות לקרוליני ולאחותה התאומה.
בשבת בערב הבאתי את הנערה למקום האירוע, מסעדה צרפתית שווה בשם לואיז ברסרי. קלאסה! הקפדנו לצאת מהבית כך שנטע תגיע באיחור מקובל של בערך 3/4 שעה. עדיין היא היתה בין הראשונים. נפרדתי ממנה בהתרגשות, איחולים להנאה ושמחה ושתשאר עד מתי שהיא רוצה. בהזמנה היה כתוב שהאירוע עד שלוש לפנות בוקר. לקראת חצות עודד ואני היינו מותשים (עודד עוד קצת בג'ט לג... הרעש שגלי, יואב וענבר עשו לא הוסיף...), אבל לשמחתינו קצת אחר כך נטע התקשרה ובקשה שנבוא לקחת אותה. עודד יצא. כבר כמעט כולם עזבו. היא מאוד נהנתה, אכלה טוב, רקדה הרבה וחזרה שמחה ומרוצה.
ביום ראשון עודד שוב נסע, הפעם לארה"ב. הספקנו להעביר איתו בוקר רגוע בבית ולאכול יחד ארוחת צהריים. אחרי הצהריים הלכתי עם הבנות לפארק הפרופיליה. אני שם בזמן האחרון כל שבת, כאמור, אבל הן מזמן לא היו. ביום ראשון בחלק מהדוכנים מוכרים עתיקות חסרות תועלת ובאחרים אמנות מקומית. קנינו שמונצעס לרוב.

ראינו כמה טיפוסים הזויים, חלקם בהופעות הזויות לא פחות. 

הטיפוס הזה מנגן בו זמנית על גיטרה, תוף, משרוקית. אולי עוד משהו ששכחתי. והפעם הוא גם השמיע כל מיני קולות מוזרים בעזרת עלים. הבחור בסגול ריקד סביבו וחיפש דוברי אנגלית שיגלו לו איך אומרים עלה באנגלית. לא שיתפנו פעולה...
אכלנו צ'ורוס ופופקורן מתוק ואפילו פגשנו כמה מכרים. קצת תמונות בקישור.

יום שישי, 11 במאי 2012

מטוסים ברחובות ברזיל וחגיגות יום הולדת ויום האם מוקדמות

גם אחרי כמעט שלוש שנים בברזיל, למראות שכאלו לא ציפיתי
נסעתי לתומי בשעה שתיים בצהרים לבית הספר, מוקדם מהרגיל כדי לצפות במופע לכבוד יום האם בו השתתפו ילדי הגן וכיתות א' ו- ב'. אני לרוב נוסעת בדרך אחרת, אבל היא כבר כמה ימים חסומה. עוד סוג של חלמאות ברזילאית. כביש עם אבנים רעועות שבמקום להחליף אותו לאספלט, מחליפים בו את האבנים בתהליך שאורך כמה שבועות. אולי נזכה לסוע בו שוב לפני שנעזוב, אולי לא... מה שבטוח, החלמאות הזו מספקת פרנסה להרבה אנשים. גם זה משהו.  אז נסעתי מסביב, דרך אחד הכבישים היותר ראשיים והופתעתי מעומס תנועה לא שגרתי, שנראה לי לא כל כך מתאים לשעה ובטח שלא התאים לי. לא נעים לאחר להופעה של ילדי בית הספר..... בתחילת הרחוב של בית הספר עמד לו המטוס הקטן והחמוד הזה וסביבו המוני אנשים. איזה מזל שזכרתי לקחת מצלמה להופעה. עצרתי קצת את התנועה, שכאמור גם ככה לא ממש זזה, תעדתי, ולו רק כדי להיות בטוחה שראיתי נכון. כמובן שאי אפשר היה להכנס עם האוטו לרחוב. איכשהו הגעתי בזמן להופעה, משועשעת מאוד, ושמעתי איזשהו הסבר לא ברור על כך שהמטוס שמש להעברה או משהו כזה.
ההופעה היתה חביבה - קצת שירים, קצת דקלומים באנגלית ובפורטוגזית, ובסיומה סיפרתי לבנות את אשר אירע והחלטנו לסוע לראות מה העניינים שם בפינת הרחוב. הגענו בדיוק בזמן. המטוס הועלה אחר כבוד למשאית ונסע לדרכו.
בקישור תוכלו לראות תמונות קצת יותר מקצועיות ומפורטות. מההסבר שהתלווה אליהן הבנתי שמדובר במטוס ישן שהצבא בקש להעביר משדה התעופה אל אחד מבתי הספר הצבאיים. משרד התחבורה אישר, אבל באמצע הדרך (בכניסה לרחוב של בית הספר...) נאלצו משום מה לשנות את התכניות, לעצור את המטוס, לפרק לו את הכנפיים, ורק אז להמשיך הלאה. את זה עשו בלי שום תיאום או הודעה מוקדמת. כדי שתושבי פורטו אלגרה ירגישו בנוח, בסוף הכתבה ציינו שאתמול בלילה בסאו פאולו תועדו מראות דומים.
הצפיה במטוס בדרך הביתה היוותה התחלה טובה לחגיגות יום ההולדת של גלי, יום לפני התאריך הרשמי. הצטרפו אלינו לנסיעה שלוש חברות מהכיתה: קלאודיה האיטלקיה, רבקה הספרדיה וג'וליה הברזילאית שהגיעה לכיתה בתחילת השנה. החלטנו הפעם ללכת על חגיגות צנועות במיוחד ונהננו מכל רגע. למרות הצניעות, גלי היתה מאוד נרגשת כל השבוע לקראת האירוע. התבטא בעיקר בנדודי שינה והשכמות מוקדמות. קלאודיה ורבקה חברות טובות של גלי שכבר בילו אצלנו הרבה בעבר. הטמפרמנט הים תיכוני עושה את שלו, והן מסתדרות ממש מצוין. ג'וליה משחקת איתן הרבה בהפסקות בבית הספר, אבל זהו ביקור ראשון שלה אצלינו. היא לא מדברת אנגלית כל כך טוב וכולן דיברו לכבודה בפורטוגזית. גם גלי. מסתבר שהיא יודעת פורטוגזית מצוין... הדירה מאוד מצאה חן בעיני ג'וליה. כשהיא נזכרה שאנחנו עוזבים בסוף שנת הלימודים, היא שאלה אם אנחנו מוכרים אותה.  
פתחנו את הבילוי המרובע בזלילה של פנקייקים עם שלל תוספות.
אחרי הזלילה, צביעה של יציקות גבס בהשראת הדס שוורצמן שנתנה לי את הרעיון וגם השאילה הרבה תבניות נפלאות כתוספת למצאי הקיים אצלנו. הגבס הברזילאי התגלה, במפתיע, כמצוין והבנות צבעו במשך יותר משעה יותר מ - 3 ק"ג של גבס. 
בהמשך מחפשים את המטמון, הרבה משחקים שהבנות המציאו לעצמן, הכנת כדורי שוקולד וטכס קטן של שירה ועוגה. 
השיר הזה, שהגיע אחרי שיר יום ההולדת הרגיל, מדבר על נישואיה העתידיים של גלי שיתקיימו רק אם ג'רונימו יבחר בה. ג'רונימו, אחד הבנים היותר קולים בכיתה, הגיע בתחילת השנה מארגנטינה ומאז הפך לנושא שיחה מועדף על גלי. למרות זאת, יש לי תחושה שהחתונה הזו כנראה לא תתממש, אם כי מי יודע... 
ג'וליה פרשה ראשונה, קלאודיה אחריה אבל הספיקה לאכול איתנו ארוחת ערב. שניצל ופתיתים. רבקה נשארה לישון.
מחר גלי תחגוג  בחזרה עם כל חברי הצוות של המופע אלדין, כולל נטע שהצטרפה ללהקה המלווה. הכנתי היום הרבה עוגות... ביום שני מתוכנן עוד סשן עוגות בבית הספר בארוחת עשר, נכין עוד ושיהיה הרבה מזל טוב לגלי בת השמונה.
עוד תמונות כאן. 

יום רביעי, 9 במאי 2012

נוסטלגיה בהופעה של דיוויד ברוזה

אתמול בערב התקיימה באולם נעים בעיר ולכבוד יום העצמאות שכבר חלף הופעה של דיוויד ברוזה, בה נכח גם שגריר ישראל בברזיל. מרבית הקהל מבין חברי הקהילה היהודית של פורטו אלגרה וגם אנחנו היינו שם, הנציגים הישראלים, כולל כמה אורחים מאלביט. עודד בארץ, הפסיד, אבל  למטרות חשובות. אני הצטרפתי לנסיעה הלוך וחזור אל אילן והדס וההורים של הדס (ביקור שני פה!).
דיוויד ברוזה שר בעיקר בעברית, תיבל בספרדית, אפילו קצת בערבית, הפליא בגיטרה, עשה הרבה פרצופים תוך כדי ובין השירים דיבר עם הקהל בספרדית קולחת. זה היה מקסים בעיני, למרות שלא הבנתי כמעט כלום. פה ושם קלטתי שמות של זמרים ויוצרים ישראלים - מיכה שטרית, יהונתן גפן ואחרים. הקהל הברזילאי הבין, הגיב לסיפורים, צחק. אילן, דובר ספרדית מהבית, סיפר לנו קצת בדרך חזרה על מה דובר, אבל זה לא באמת שינה.
השירים זרקו אותי אחורה בזמן, הציפו אותי בגעגועים ולחצו לי על כל הבלוטות, אז סליחה מראש על פוסט קצת רגשני.
שיר אהבה בדואי. לא יכלתי שלא להזכר איך בכתה ה' או אולי ו', ביחד עם שירי (שהיתה החברה הכי טובה באותן שנים אבל קצת אחר כך התפצלו דרכינו והיום אין לי שום מושג איפה היא ומה היא עושה), השתעממנו בפעולה של הצופים, זזנו הצידה, טיילנו בין השיחים ושרנו אינסוף פעמים את השיר הזה בשני קולות מזייפים. לא נעים לחשוב כמה עשורים עברו מאז... ואני תוהה אם שירי זוכרת את האירוע הזה, או בכלל זוכרת אותי ...
בהמשך השיר "חיפה חיפה". היה פשוט הזוי לצפות בו בחי, במרחק של אלפי קילומטרים מחיפה.
קצת אחר כך הגיעה התזכורת לכך שאני עדיין אי שם בדרום ברזיל בעיר תאומה לחיפה
האישה שאיתי... נולדת בשבילי... סיגליות... כל כך הרבה שירים נהדרים, ואיזה כיף שאני עוד זוכרת את המילים של כולם. חיכיתי לשירים מהכבש ה - 16, אבל עד לשם הוא לא הגיע.
שירי הסיום המתבקשים היו "מתחת לשמיים" ו"יהיה טוב" האלמותי שאי אפשר היה לעבור שום טיול של הצופים בלי לשיר אותו בדרך באוטובוס. "מתחת לשמיים" באמת שיר נהדר שהיה להיט חתונות גדול בתקופה שהתחתנו. אנחנו בחרנו שירים אחרים, אבל בשלב עריכת הקלטת (כן... קלטת... גם מהאירוע הזה כבר חלפו כמה שנים טובות) יוסי הצלם השתיק את כל השירים שבחרנו  ושם ברקע את "מתחת לשמיים" שמאז מתחבר לי לגמרי לחתונה, ואתמול בהופעה גרם לי לצמרמורות. הקלטת בינתיים הוסבה ל - DVD, אם אני אצליח להזכר איפה הוא אולי אני אפילו אצפה בו... או שאני אחכה לעודד לצפייה משותפת. בכל אופן, ודאתי היום בשיחה בסקייפ שגם לעודד השיר הזה מזכיר משהו. הוא זוכר :)
בשני שירי הסיום הקהל הברזילאי הצטרף לשירה, וידע את המילים בעברית בצורה כמעט מושלמת.
בתום ההופעה, דיוויד ברוזה חתם על דיסקים למכירה במבואת הכניסה לאולם. רציתי להודות לו על ההופעה, אבל זה היה כמעט בלתי אפשרי. הסבלנות הברזילאית הידועה והעמידה המסודרת בתורים התפוגגו בנוכחותו. כל הברזילאים עטו עליו, הצטלמו איתו, דיברו איתו. אי אפשר היה להתקרב... לא רציתי לעכב את אילן והדס שהיו בדרכם לשחרר את הבייביסיטר (יפעת! התחילה לעשות קופה הילדונת...),  אז חזרנו. לעומת זה, ואני עדיין לא מאמינה על עצמי שעשיתי את זה, שלחתי לו היום מייל קצר בו הודיתי על ההופעה המרגשת, ואפילו קיבלתי תשובה.
כשיצאנו מההופעה, הרגשתי שאם היא היתה לפני כמה חודשים, אחריה הייתי מתקשה להשאר פה. מספיק לשהייה בניכר, אני כבר כל כך צריכה את הסביבה הביתית והמוכרת עם השפה, השירים, הניואנסים. איזה אושר שכבר יש תאריך חזרה אל הביצה המזרח תיכונית. עם כל הבעיות שהיו, יש ויהיו אין כמו בבית! 
היום דיוויד ברוזה ושגריר ישראל התארחו ב - AEL (שגם נתנה חסות להופעה). הבנתי שהיה ביקור מוצלח לכולם. בערך באותו זמן, הנשים שבחבורה חגגנו לאידה היקרה יום הולדת, והחלפנו חוויות מההופעה. הישראליות מהצד שהבין את מילות השירים, והברזילאיות מהצד שהבין את הסיפורים שביניהם.
לשנה הבאה במצדה!

יום שבת, 5 במאי 2012

יום העצמאות וטיול גשום בין חופים ומפלים

את יום העצמאות השלישי והאחרון בלי זיקוקים ובמות, חגגנו עם בשר כהילכתו סביב הצ'ורסקו של משפחת קורש. סער על הבשר ולתוספת פיתות, סלטים וקינוחים. הכל תוצרת בית. טעים! בבוקר ארגנתי לתלמידי העברית ב - AEL שולחן עם קצת טעם ישראלי. פיתות, טחינה, זעתר, סלט ירקות ולקינוח כדורי שוקולד. הברזילאים אוכלים הכל עם סכין ומזלג, אפילו פיצות. הבאתי סכו"ם חד פעמי, אבל הצלחתי לשכנע את כולם שפיתות אוכלים רק בידיים. חלקם הכירו את העסק מביקורים בארץ ובכל מקרה כולם הסתדרו, נהנו, ביקשו את המתכון וחשו אכזבה רבה כשאמרתי שבלי סיר הפיתות המפואר שהבאנו מהואדי בחיפה, זה לא אותו דבר.
תוך כדי אכילה, סיפרתי קצת על ישראל. כשרשמתי על הלוח את שטחה, התפתח דיון איזו מבין 26 המדינות של ברזיל הכי קרובה בשטחה לישראל. הדיון הסתיים במהירות עם התשובה המוחצת. שטחה של המדינה הכי קטנה בברזיל, מדינת סרג'יפה, בערך כשל ישראל. מבוכה קלה נרשמה כשסיפרתי על מנהגי יום העצמאות, וביניהם אכילת בשר על האש. מה החג? פה עושים את זה כל יום...
בשבוע הבא דיוויד ברוזה מגיע להופעה לכבוד יום העצמאות. קנינו כרטיסים (עודד לא, הוא בארץ בשבוע הבא) ויש למה לחכות.
ביום ששי, אחרי יום העצמאות, יצאנו לטיול כמעט אחרון בברזיל. ששה ימים במדינת ריו דה ז'נירו הירוקה והמקסימה, וקצת במדינת סאו פאולו. הסיבה לחגיגה - ראשון במאי, חג הפועלים, מצוין פה ביום חופש. יצא ביום שלישי, יום שני גשר, מתחנו קצת מפה ומשם אם כי לא באשמתנו. התכנון המקורי היה להאריך רק ביום אחד, אבל שינויים של הרגע האחרון בלוח הטיסות של חברת אזול, בשירותיה הטובים השתמשנו הפעם, הוסיפו לנו עוד יום בטבע.
בתום טיסה נעימה, מעל שמיכת עננים, הגענו לשדה תעופה קטנטן  בעיר סאו ג'וזה דוס קמפוס שבמדינת סאו פאולו.
העיר בה ממוקמת התעשיה האווירית של ברזיל. בדוכן קטן להשכרת רכבים שנפתח רק למספר שעות ביום בהן יש פעילות בשדה התעופה, השכרנו רכב ויצאנו לדרך מלווים בשמיים אפורים ומאיימים.
תחנה ראשונה, עיירת החוף עם השם המקסים Ubatuba, במדינת סאו פאולו. הדרך אליה היתה נפלאה. כבישים מפותלים בתוך צמחיה טרופית ונופים נהדרים שאת חלקם יכולנו, לצערינו, רק לדמיין עקב מזג האוויר הסגרירי. עצרנו לארוחת צהריים, הסתובבנו קצת על הטיילת החמודה שלאורך החוף, נהננו מגלידה משובחת לקינוח והמשכנו הלאה לאורך החוף אל מדינת ריו דה ז'נירו, לעיר הקולוניאלית היפה Paraty בה ישנו שלושה לילות.
פארצ'י נבנתה במאה ה - 16 ושימשה כעיר נמל חשובה למסחר בזהב שהגיע מהמכרות שבמינאס ג'ראיס. היא הוכרזה על ידי אונסקו כאתר מורשת לאומית, והיא יפה ונעימה. במרכזה מדרחובים עם בתים קולוניאלים שכיום משמשים בעיקר כחנויות למזכרות, מסעדות ובתי קפה. פה ושם כמה כנסיות ולסיום נמל חמוד וצבעוני עם מלכודות תיירים בדמות סירות.
מספר תעלות ציוריות חוצות את העיר. אחת מהן מפרידה בין מרכז העיר לבין החוף הקטן והסימפטי בו ישנו, שנקרא ג'באקרה. הפוסדה, לעומת זאת, היתה קצת פחות סימפטית..... יש בה בסך הכל ארבעה חדרים, בשניים מתוכם התאכסנו, והיא בבעלות של אמן מקומי. בתור התחלה זה נשמע טוב, וגם הרושם הראשוני היה מוצלח. מקום קטן אך אסתטי ונעים עם חדרים יפים. הרושם התחיל להתקלקל כאשר אזלו כל המים החמים כשאני באמצע עם שמפו על הראש... בעל המקום מתגאה בכך שיש לו מערכת חימום מים סולארית. באמת לא נפוץ בברזיל, אבל מה עושים ביום סגרירי? יש לו איזו מערכת אלטרנטיבית מופעלת גז, שלא ממש עשתה את העבודה. קריאות העזרה שלי לעודד, שלא נשאו פרי, ופה ושם כמה טריקות דלת אקראיות שהבנות עשו שלא בכוונה גרמו לנו לקבל בבוקרו של היום השני פתק מביך ביותר ובו אנחנו מתבקשים לשמור על השקט לבקשת האורחים הנוספים במקום.
בעית המים החמים נפתרה בהמתנות ארוכות בין מקלחת למקלחת ובכך שחלקינו התרחצנו בדירה של בעל הבית, גם זה היה מביך למדי. בהמשך המיטות התגלו כלא ממש נוחות, וארוחות הבוקר כצנועות ביותר.  אחד היתרונות העיקריים של המקום היתה הפיצריה הסמוכה. בערב הראשון עייפים, רעבים וחסרי כוח לסוע למרכז פארצ'י (נסיעה של חמש דקות), מלאנו את בטנינו ברודיזיו של פיצות ובערב האחרון, בגשם שוטף, כשהבנות כבר ישנו, עודד ואני צפינו בהופעת סמבה של הרכב חמוד שהופיע במקום, תוך רביצה על ספות נוחות. 
למרות השמיים האפורים, אשר לשמחתינו המטירו בעיקר בלילות, הספקנו לטייל ולהנות מפארצ'י היפה ומהסביבה. טיילנו ברחובות הנעימים, נהנינו מהמסעדות, הגלידריות ובתי הקפה ובדקנו שלושה חופים יפים מתוך עשרות שבאיזור, שונים מאוד זה מזה. הראשון טרינידד הסלעי עם גלי האימה, בו נהנינו מהליכה של כשעתיים תוך צילום עשרות תמונות בין בולדרי הענק שבחוף.
השני פארצ'י - מירים המבודד והיפה אליו הגענו כשעה לפני שקיעת החמה ועקב כך תכניות ליציאה ממנו לשיט בסירה לאורך החופים התבטלו. החוף נמצא במפרץ שלו, מוקף איים קטנים, ויש בו שורת בתי חוף מעוררי קנאה.
אל החוף השלישי, סונו, הגענו בהליכה רגלית של כשעה בשביל מופלא ובו מעל 1000 מדרגות (גלי ואני ספרנו!), בתוך יער טרופי מקסים כשמעל ראשנו ציוצי ציפורים ומצידנו רחש הגלים.
טיול נהדר שהסתיים בחוף זרוק ובו כמה בתים ללא חיבור לחשמל ומים זורמים, כמה קיוסקים וקצת אתרים לקמפינג. המקום היה כמעט נטוש בהתחשב בכך שעונת הרחצה כבר חלפה לה. חשבנו שנחזור מהחוף הזה בסירה. זה לא קרה. העלות והגלים הגבוהים הרתיעו אותנו... למרות הקיטורים של גלי, חזרנו באותו שביל עם אותן 1000 מדרגות והיה יופי. גלי וכולנו עמדנו בזה בכבוד.
בהרים שסביב פארצ'י זורמים נחלים ומפלים לרוב. נסענו לראות את מפל טובוגה, שהוא מעין מגלשה טבעית. נהננו לראות איך אחרים גולשים, חלקם על התחת וחלקם בעמידה...
זה נראה מצוין אבל אנחנו ויתרנו. קר, שמים אפורים... לא התחשק להחליף לבגדי  ים. במפל  גם ראינו כמה מגדלי אבנים מעניינים כמו זה שהלהיבו מאוד את עודד.
תהינו מה הקטע ואחרי כמה מטרים במעלה הנחל חיכתה לנו התשובה המפתיעה. משפחה ישראלית! האבא, כתחביב, יוצר מגדלים שכאלו.  עודד קלט ראשון שמדובר בישראלים ופתח בשיחה עם שני הבנים. נטע, יפעת ואני חצינו באותו זמן גשר סמוך וכשהגענו לגדה השניה של הנחל, ראינו את עודד שקוע בשיחה עם שני נערים, אבל לא הצלחנו להבין באיזו שפה. אחרי מספר שניות עודד קרא אלינו :  "הם מחיפה!". אצנו רצנו לשוחח עם כולם והסתבר שהם לא סתם מחיפה, זה הרבה יותר הזוי. האמא בצעירותה גרה בבנין מולי, אנחנו לא זוכרות אחת את השניה, אבל זוכרות הרבה מכרים משותפים מהשכונה. גם לאבא נראיתי מוכרת ואחרי כמה שאלות לבירור גילינו שעבדנו באותה תקופה במפעל דקסון. כיום הם בשליחות בעיר ריו. מדהים כמה שהעולם קטן.
בלילה האחרון בו ישנו בפארצ'י, לא הפסיק לרדת גשם וגם לא ביומיים שלאחר מכן. בגשם שוטף, כשממש לא רואים ממטר, נסענו לאיזור שנקרא Visconde de Maua, גם הוא במדינת ריו דה ז'נירו, גובל במינאס ג'ראיס. בדרך יכלנו לדמיין בתוך איזה נופים יפים של הרים וים אנחנו חולפים, אבל לא ממש לראות אותם. היינו עסוקים בעיקר בלהגיע בשלום ובמחשבות על כמה שזה מוזר להיות בחופשה בכזה מזג אויר. תוך כדי הנסיעה בעל הפוסדה בה הזמנו מקום התקשר לודא שאנחנו מגיעים וסיפר שכמעט כל האורחים האחרים ברחו. סביר להניח שאם לא היינו תלויים בטיסה, היינו גם אנחנו מוותרים על הבילוי, אבל בדיעבד אנחנו מאוד שמחים שזה לא קרה. למרות הגשם, היה לנו מקסים! בשעות אחר הצהריים הגענו לכניסה לאיזור, לתחנת מידע לתיירים, שם קיבלה את פנינו פקידה מאירת פנים ומשועממת שציידה אותנו במפות ובהמלצות לניצול אופטימלי של האיזור בתנאי מזג אוויר הלא ממש ידידותיים. היא גם הרגיעה אותנו שלמרות שמנקודה זו והלאה אין יותר כבישי אספלט באיזור, כל הדרכים עבירות ולא בוציות ולמרבה הפלא היא צדקה!
את מעט שעות האור שנותרו ביומנו הראשון באיזור העברנו בעיירה המתוקה להפליא Maringa. בתים יפים, בתי קפה, חנויות מזכרות, חנויות שוקולד, מסעדות שהריחות שעלו מהן הטריפו את חושינו. הספקנו לבדוק בודדות מהן, והן היו מצוינות. העיירה קטנטונת, בערך שני רחובות וביניהם נהר אשר מחלק את העיירה בין מדינת ריו דה ז'נירו למדינת מינאס ג'ראיס (שלא זכורה לנו לטוב מטיול קודם, אבל אז היינו באיזור אחר לגמרי שלה). מזג האויר הגשום הוסיף דוקא נופך נעים לשיטוט בעיירה, שמראש יש לה שארם של עיירת חורף והררית. אהבנו מאוד מאוד!
משם נסענו אל פוסדה מקסימה, שינוי מבורך אחרי זו של פארצ'י. מבנים נעימים פזורים סביב כר דשא ענק ומבנה מרכזי, ומשקיפים על נחל ועל ההרים.
קיבל את פנינו  עם חיוך רחב לאנדרו, בעל המקום, והכניס אותנו לשני חדרים מקסימים עם מרפסות עץ. המים במקלחות היו חמים ומלטפים, המיטות נוחות. הכל טוב! אכלנו במסעדה של הפוסדה ארוחת ערב מצוינת. עודד ואני התענגנו על דגי פורל שאנחנו כל כך אוהבים וכמעט שאין להשיג אותם בפורטו אלגרה. פה הם מקפצים חופשי בנחלים... ארוחות הבוקר היו גם הן הצלחה גדולה עם גימיק נחמד. מלבד ההיצע הסטנדרטי של לחמים, עוגות ופירות הוגש מבחר גבינות צהובות, ולצידן מעין טאבון עליו אפשר היה להתיך אותן.
מלאנו את כלי הדם בכולסטרול המותך ולא יכולנו להכניס פירור לפה עד השעה ארבע בערך, אז התישבנו לאכול צהריים במרינגה. דגי פורל, כמובן.
ביום השני לשהותינו עדיין המשיך לטפטף, אם כי קצת יותר בעדינות. עם מטריות ובגדים חמים טיילנו בין נחלים ומפלים מקסימים, עם מים בעכירות נמוכה מ - 0.1NTU. מאז בוניטו לא ראינו מים כל כך צלולים! מסביב צמחיה נהדרת, הכל ירוק עז. פרות דשנות רועות באחו, דגי פורל שוחים בחוות גידול מטופחות וסוסים שריריים מסתובבים בשבילים. יש לנו חשד סביר שגן העדן הוא כאן. נהננו מכל שניה.
למחרת היום, יום אחרון לחופשה, השמש זרחה, השמים כחולים.  לא נותר זכר למזג האויר החורפי מלבד  קצת בוץ פה ושם בשבילי ההליכה. אפשר היה לראות את כל הנוף הכל כך יפה שמסביב. טיילנו בעוד מפלים  באיזור. הבנות כבר קצת שבעו מהמראות, עודד ואני היינו יכולים להשאר שם עוד ועוד. מול המפל האחרון שראינו פשוט עמדנו ועמדנו ולא רצינו לזוז!

בשעות אחר הצהריים, כשכל הכולסטרול מארוחת הבוקר נספג, מצאנו מסעדה ביתית על גדת נחל, בה התענגנו על... נחשו מה. הצצנו על שתי העירות הנוספות  שבאיזור, האחת מרומבה והשניה כשם האיזור - ויסקונז'ה דה מאוה והגענו מהר מאוד למסקנה שמרינגה היא המוצלחת מבין השלוש, נפרדנו בצער מהטבע המדהים ונסענו לשדה התעופה הקטן לטיסת לילה חזרה לפורטו אלגרה.
הרבה תמונות ממקומות מקסימים כאן.

יום שישי, 4 במאי 2012

טיול שנתי כיתה ו' ב-Pedra Afiada

גם השנה, כמו שנה שעברה, רק יפעת זכתה להשתתף בטיול אמיתי עם כל בני כיתתה כולל לינה, הליכות, נסיעות באוטובוס... כמו שצריך. לא כל כך ברור למה לא מארגנים טיולים דומים לכיתה של נטע. באסיפת ההורים שהתקיימה כחודשיים לפני הטיול שאלתי את המורות אם יש סיבה, וגם הן לא יודעות. סוג של מסורת בבית הספר... האסיפה היתה הפעם קצרה ועניינית יחסית לשנה שעברה. ההורים כבר מבינים שילדיהם הרכים מסוגלים להיות שלושה ימים מחוץ לבית, בהשגחת צוות בית הספר האחראי, והמעיטו בשאלות. סוגיות חפיפת הראש ויבוש השיער לא הועלו הפעם, לעומת זאת מי שלילדו טרם מלאו 12 שנים, התבקש לדאוג לאישור מיוחד חתום על ידי שופט מקומי, בכדי שהילד יוכל לצאת לטיול אשר התקיים בהרים של מדינת ריו גרנדה דו סול, אבל כלל גם מעבר של בערך עשר דקות למדינה השכנה, סנטה קתרינה. בלי האישור אסור לצאת מחוץ לגבולות ריו גרנדה דו סול. ההורים שסביבי הפחידו אותי עם סיפורים על תורי ענק שמשתרכים מול משרדו של השופט הנ"ל שנמצא בתוך שדה התעופה. אני ביליתי שם בדיוק שלוש דקות וזכיתי באישור הנדרש מפקידה סימפטית.
ועכשיו נעבור ליפעת.

ביום שני קמתי בשש בבוקר כדי להגיע לאוטובוס שיוצא בשבע, אחרי האוטובוס של כיתה ד' שיצאו לטיול אליו יצאתי בשנה שעברה. אחרי נסיעה משעממת של בערך ארבע שעות על כבישי העפר הנוראים של ברזיל, אחרי שחצי מהמקום במצלמות של כולם התמלא עם תמונות מפגרות שלנו עושים פרצופים, הגענו לצימר חמוד באמצע ההרים.
  
איתנו באו המורה לאנגלית, העוזר של המורה לספורט והמורה למדעים, שנתנה לנו לעשות שיעורים תוך כדי הטיול. לצלם שלוש חיות צרכניות, שלושה מפרקים, וארבעה צמחים. אנחנו לומדים איתה על שלושת הסוגים השונים של אורגניזמים.אחרי שירדנו מהאוטובוס אסור היה יותר להשתמש באייפודים, אייפונים, או כל מכשיר אלקטרוני שהוא. רק מצלמה או לקחת את הטלפון לשניה להגיד להורים שהגענו. כל הטיולים והפעיליות היו מאורגנים על ידי צוות הצימר. הטיול הראשון, שיצאנו אליו בערך שעה אחרי שהגענו, היה בנהר ענקי, שהיה יבש.

הלכנו בו בערך שעה וראינו הרבה ג'וקים, פרפרים, דבורים, צרצר ירוק-צהוב ענקי, עכבישים ועוד. הגענו לבריכה טבעית לתוכה יכולנו לקפוץ מאיזה סלע. המים כל כך קפואים, שבשנייה שפוגעים בהם אתם בשוק, ואז כל כך קר שרועדים אבל לא מרגישים קור, גם לא את הרגליים.
שחינו וקפצנו שם בערך שעה, ואז חזרנו באותה דרך לצימר. בערב היתה לנו הליכת לילה קצרה של בערך רבע שעה לקרחת יער, בה יכולנו לראות את כל הכוככבים  וחלק מהילדים בכיתה שלי סיפרו סיפורי אימה גרועים.
ביום השני קמנו בבוקר והלכנו בערך שלושת רבעי שעה ביער קטן עד שהגענו למפל "מדהים" עם זרם חזק פחות מזה של מקלחת. המדריכים אמרו לנו שבעונה הרטובה, הזרם הרבה יותר חזק, והנהר מתמלא. ליד המפל, עשינו רפל (רפל זה כמו סנפלינג, רק שמתעסקים עם החבלים פחות). המורה אמרה שאנחנו הכיתה הראשונה שכולם בה עושים רפל, בשנים קודמות הרבה ילדים פחדו לעשות.
אחרי שכולם סיימו, בערך שעתיים אחר כך, חזרנו. היה לנו קצת זמן חופשי, ואחריו התחלקנו לשלוש קבוצות למשחק חפש את המטמון. בשביל להבין את הרמזים, היינו צריכים לזכור כל מיני עובדות שהם לימדו אותנו תוך כדי, ואז לרוץ מסביב לצימר והיער ששייך אליו עד שכמעט מתעלפים, לאסוף דברים תוך כדי, ולסיים בבקבוק של מים קרים ואומגה קצרה. הקבוצה שלי יצאה חמש דקות אחרי הקבוצה הראשונה והגענו בערך עשר דקות לפניהם, אבל להפתעתנו לא ניצחנו, והסתכלנו על הקבוצה המנצחת אוכלת שוקולד.
בערב, הלכנו לקרחת יער אחרת והדלקנו מדורה, שרנו קצת וטחנו מאכל מאוד מפורסם בקנדה, ארץ מוצאה של המורה לאנגלית, שנקרא Smores. זה בעצם מרשמלו על האש וקובית שוקולד שנמסה שמוחצים בין שני ביסקוויטים, אוכלים, ומתלכלכים. טעים.
ביום השלישי והאחרון יצאנו בבוקר ונסענו לפארק הלאומי של הקניונים. הלכנו קצת יותר משעה בשביל שנראה בערך אותו דבר כל הזמן והגענו לתצפית יפה.
אחרי שחזרנו באותו שביל, עשינו פיקניק קטן ליד איזה חצי עיגול שאם עומדים בנקודה מסוימת מולו ומדברים, אפשר לשמוע את הקול שלך מתהדהד בצורה מוזרה, אבל אם מישהו מקשיב לך מדבר כשהוא לא עומד בנקודה הזו, הוא שומע אותך נורמלי.
משם חזרנו לבית הספר בנסיעה אפילו יותר גרועה מהראשונה. הנהג נסע בכביש עפר צר במהירות כפולה מהמותר, ולכולם היתה בחילה חוץ מילד אחד שהתחיל לשיר בהתלהבות.
תמונות מטיול מוצלח בקישור.