יום שישי, 30 בספטמבר 2011

ראש השנה וביאנלה

שמחה רבה שמחה רבה, אביב הגיע, ראש השנה. בחצי הכדור הדרומי העונות הפוכות. בארץ עוברים לשעון חורף, ופה המראות האופיינים לפארקים התחלפו. נעלמו  הכלבים עם הסוודרים ובמקומם הגיעו גברים מסוקסים נטולי חולצות שעוסקים בספורט (מה עדיף?). חוץ מזה, היה קשה למצוא רימונים לארוחת החג. מצד שני הפריחה ברחובות מקסימה.
הנה סחלבים שפורחים מתוך גזעי עצים בחצר של הבנין בו אנחנו גרים
והנה עץ ששמו לא ידוע לנו, שנמצא קרוב לבית של הנרי ויוליה
ארוחת ראש השנה ביום רביעי היתה רבת משתתפים, חגיגית, מהנה וטעימה. המארחים משפחת פז. מיכל, הדס ואמא של הדס שהגיעה לביקור ארוך, הכינו מטעמים משובחים שתוגברו בסלטים מתוצרתי וקינוחים תוצרת יוליה.
חלקים מהשולחן הארוך חזרו בתום הארוחה ליעודם המקורי - שולחן פינג פונג שהוחזר לחצר, ויחד עם עמוד כדורסל וטרמפולינת ענק העסיקו את הילדים והנוער, בעוד המבוגרים התענגו בשקט על הקינוחים.
למחרת, יום שגרתי פה. יש בית ספר, עבודה, חוגים...
היום בבוקר ביליתי בסנטר יחד עם יוליה, הדס והוריה בביאנלה השמינית של מרקוסול (השוק המשותף הדרומי: ברזיל, ארגנטינה, אורוגוואי ופרגוואי). התערוכה פזורה באתרים ומוזיאונים שונים בעיר. אנחנו התרכזנו במתחם הנמל. האנגרים ישנים על גדות האגם שעומדים שוממים מרבית ימות השנה (ככה נראה נמל תל אביב לפני החידוש?). התערוכה במתחם הזה נקראת גיאופואטיקה ועוסקת במדינות, גבולות וגאוגרפיה. חלק מהמוצגים הזויים עד בלתי מובנים, למרות ההסברים של המדריכה הנחמדה שלוותה אותנו חלק מהזמן והשתעשעה מהעברית שבפינו. בין המיצגים ההזויים תיאור מפורט, כולל תיעוד עיתונאי, על משפחה שגרה על גבי אסדה בגודל 500 מ"ר אי שם מול חופי אנגליה. המשפחה הכריזה על מקום מגוריה כעל ממלכה עם דגל, דרכונים לתושבים ושאר אלמנטים. 
מעניינים יותר היו הדגלים הדרום אמריקאים האלו.
הם עשויים מחול צבעוני ומקושרים ביניהם בצינורות שקופים דקים שמתחילים במיכל שקוף ובו קן נמלים. הנמלים עוברות מהמיכל אל הדגלים ולאט לאט משנות את מרקמם. גרסא אמנותית לעיר הנמלים. לדברי המדריכה המיצג מסמל את הקשר בין המדינות השונות ביבשת ועד סוף הביאנלה, ב - 15 לנובמבר, לא ישאר ממנו הרבה. אני מקווה לבדוק את הענין עם סבא וסבתא שמגיעים אלינו בתחילת נובמבר.
עוד מיצגים ראויים לציון הם סרט וידאו על המחאה המצרית מפברואר, בד ענק שכולל אלמנטים של תרבויות שונות והפתעה קצת לא ברורה - אוסף גלויות שנשלחו מירושלים ע"י תיירים או מהגרים שוודים ותורגמו לאנגלית ולפורטוגזית. בחלק מהגלויות ערך הבולים בלירות...

יום רביעי, 21 בספטמבר 2011

מינאס ג'ראיס

חזרנו מחמישה ימים וארבעה לילות במדינת מינאס ג'ראיס שבברזיל, מדינה ענקית אשר נמצאת בין ריו דה ז'נירו לבאהייה. קראנו ושמענו רבות ממכרים על נפלאות המדינה הזו. מיכרות זהב עתיקים (על שמם קרויה המדינה, מינאס = מיכרות), ערים קולוניאליות ציוריות מתקופת הברוק, הרבה אמנות. לאחרונה יוליה אף שמעה מאחת מחברותיה הברזילאיות, שאסור לעזוב את ברזיל בלי לבקר בערים שבמינאס. האמת שמאז שהגענו לברזיל עודד חוזר ואומר שהערים פה הן לא מציאה, אבל עלי הסיפורים הילכו קסמים כמו גם שמות הערים שבמינאס: אורו פרטו (זהב שחור), דיאמנצ'ינה, מריאנה....  בקיעים ראשונים התעוררו לאחר שמשפחת קורש חזרה מביקור באיזור עם רשמים קצת שונים ופחות מתלהבים, אבל זה היה אחרי שהזמנו כרטיסי טיסה. דפי היטיבה לתאר שמרבית הערים הציוריות הן לא יותר מאשר עיירות כעורות בעלות חזות כללית של מחנה פליטים. בתוך עטיפת הג'יפה אפשר למצוא שרידים בני כשלוש מאות שנה מתקופת הברוק - כנסיות, גשרים ומזרקות. חלקם מרשימים וחלקם סתמיים. רמת השימור נעה בין מוזנח ביותר במקרה הרע לבין שמור היטב במקרה הטוב ובכל מקרה, ראינו כבר מראות יפים מאילו. המסקנה - עודד צודק ובברזיל עדיף להתרכז  בטיולים בטבע ובחוף הים.
מעבר לכך המרחקים במינאס ג'ראיס כל כך גדולים! העברנו שעות ארוכות ברכב השכור, חלקן בהסתרחות מייגעת מאחורי משאיות וחלקן בניווטים בסמטאות צרות ללא אספלט עם עליות וירידות בשיפועים שלא יאומנו, בדרכנו למציאת הכנסיות והמזרקות למיניהן... (תודה לממציא ה - GPS). בכבישים הבינעירוניים, שדוקא הפתיעו באיכותם, הנוף ירוק ויפה אם כי יבש יותר מזה שהורגלנו אליו באיזור פורטו אלגרה. תופעה הזויה נוספת שלא הצלחנו להבין היו שטחי ענק שרופים לצידי הכביש (רותי, תזכירי לי...)
יוצאת דופן ובולטת לטובה בין העיירות הכעורות היתה צ'ירדנצ'ס (שמשמעות שמה עוקר השיניים). היא קרויה על שם מהפכן ברזילאי תושב המקום מהמאה ה - 18, שהיה רופא שיניים במקצועו והיא קטנה, ציורית וחמודה, בנויה בתוך עמק. היחס בין שרידים היסטוריים ובתים יפים לבין מאורות פליטים, הפוך מבעיירות האחרות שראינו. בנוסף גרים בה אמנים רבים, בעיקר אמני מתכת ועץ, אשר מציעים את עבודותיהם בעשרות חנויות. הגענו לעיירה אחרי נסיעה של מעל שלוש שעות משדה התעופה של עיר הבירה, בלו הורייזונצ'י (עוד שם מטעה שמשמעו אופק יפה). חלפנו בשוליה של עיר הבירה, שנראו לנו כמו פאבלה אחת גדולה ולא נעימה שעומדת בסתירה מפתיעה לכביש הטבעת התלת מסלולי החדיש ועתיר המחלפים, בתוכה הוא עובר. בהמשך עשינו סלאלום בין משאיות ועצרנו לארוחת צהריים באחת המסעדות הבודדות שמצאנו בדרך, בחברת עשרות נהגי משאיות. האוירה לא משהו, אבל האוכל דוקא היה טעים... בכלל האוכל במינאס ג'ראיס היה אחד הדברים היותר מוצלחים. ארוחות בוקר כיפיות בפוסדות, צהריים במסעדות מזנון (חלקן כמו זו שתארנו, ואחרות נעימות יותר) אך בכולן אוכל טעים ומגוון, וארוחות ערב במסעדות טובות מאוד ונעימות, לפעמים בליווי מוזיקה חיה.
בצ'ירדנצ'ס ישנו שני לילות בפוסדה בתוך חווה קטנה וחמודה, מרוחקת מעט ממרכז העיירה. החיות בחווה היו אטרקציה חביבה בשעות היום אך הפכו למטרד קשה בשעה חמש בבוקר, שעת קריאת התרנגולים. לא נורא, התגברנו גם על זה. ביום וחצי בהם שהינו בעיירה טיילנו ברגל ברחובות החמודים וקצת בטבע שסביבה, נהנינו מקפה ואוכל טוב, נכנסנו לחנויות מעדנים מקומיים וקשאסה (אלכוהול המופק מקנה סוכר, מרכיב מרכזי בקפיריניה. הקשאסה של מינאס ידועה כטובה ביותר בברזיל)  ולחנויות האמנות היפות, שהאמת שאחרי שלוש - ארבע חנויות כולן נראות כמעט אותו הדבר. מוטיב הפרחים שולט בעבודות המתכת ומוטיבי הבננות והפלפלים האדומים החריפים (סגולה למזל טוב) שולטים בעבודות העץ. תהינו איך כולם מתפרנסים, ועזרנו לחלק מהם.
ראינו תערוכה מוצלחת של קריקטורות מכל העולם (כולל כמה מישראל) בנושא איכות הסביבה. נסענו לעיירה סמוכה, סאו ג'ואו דל רי (ג'ואו הקדוש של המלך), העונה להגדרה של מחנה פליטים + כנסיה ולעיירונת פצפונת בשם בישיניו (חיית מחמד) שהיא כולה חנות אמנות אחת גדולה. בצ'ירדנצ'ס גם נכנסנו לראשונה לתוך אחת הכנסיות, ומצאנו את עצמנו מוקפים באינסוף זהב ופיתוחים. הבנות הסכימו פה אחד שהמראה הקיטשי לא לטעמן, ובהמשך סרבו להכנס לכנסיות נוספות. קראנו באינטרנט ואף שמענו ממנהלת הפוסדה, שבכנסיה אחרת בעיירה מתקיים בכל יום ראשון אחרה"צ קונצרט. נזכרתי בחוויות מטיולים באירופה ופיתחתי (שוב!) ציפיות.  לא דובים ולא יער... הקונצרט התגלה בדמות גברת קשישה שנראתה בעלת שורשים גרמניים, אשר נחה על כסא בדשא הסמוך לכנסיה כשלצידה מערכת הגברה ממנה בקעו צלילים לא ברורים.
ביום השלישי לשהותינו במינאס ג'ראיס נסענו תוך כדי שירת "עטור מצחך זהב שחור" לעיר אורו פרטו. בדרך נאלצנו לעבור בתוך העיירה שזכתה לניקוד הגרוע מכולן (ואין בה אפילו כנסיות...). קוראים לה אורו ברנקו , כלומר זהב לבן, שם שהוא ממש עלבון לאינטיליגנציה... לפני שהגענו לאורו פרטו עצרנו בעיירה מריאנה, שותפה נוספת לז'אנר מחנה הפליטים + כנסיה, ולאחר ביקור קצר בה ירדנו 300 מטר לעומק בטן האדמה, בקרונית חשופה, לתוך מכרה זהב ישן אשר מתהדר בכך שהוא הגדול ביותר בעולם הפתוח לקהל. נהננו מהמראות של שכבות הסלעים השונות והאגם התת קרקעי שבמכרה, אך חשנו אכזבה מההסברים המועטים שהמדריך הצעיר שליווה אותנו סיפק ומרמת התחזוקה של המקום, בעיקר בהתחשב בעלות הכניסה הגבוהה. פה בתמונה הסבר קצר על איך נהגו להפריד בעבר את משקעי הזהב משאר המינרלים שנאספו במכרה.
לקראת הערב הגענו לאורו פרטו. הפוסדה שהזמנו, אשר נראתה באינטרנט נעימה, טובלת בדשא  ומשקיפה על מרכז העיר התגלתה כמאורה בפאבלה בשולי העיר. את הלילה הראשון, ששולם מראש, העברנו בה תוך חשש מה לחיינו ולגורל הרכב השכור שהופקר בלית ברירה בחנייה לא נעולה. עבר בשלום... כבר באותו ערב, כאשר נסענו לשוטט בסמטאות העיר ולאכול ארוחת ערב, מצאנו תוך חמש דקות חלופה ללילה הבא בפוסדה חביבה, מטר מהכיכר המרכזית  ובמחיר נמוך יותר. התנחמנו בכך שזו נפילה כמעט ראשונה שלנו בהזמנת מקומות לינה דרך האינטרנט, ונהנינו מהמראה היפה של הכנסיה המוארת בכיכר המרכזית.
 
אורו פרטו היא הגדולה מבין הערים הקולוניאליות ובעבר שימשה כעיר הבירה של מינאס ג'ראיס. בהתאם לכך יש במרכזה הרבה כנסיות, כיכרות, מזרקות ומסביבן הרבה מאוד שכונות עוני. הרחובות במרכז העיר הם אתגר ספורטיבי עם שיפועים תלולים, מצוין לדיאטה. חלקם ציוריים ויפים, ומשקיפים על נוף הררי, חלקם סתמיים. סמוך לפוסדה אליה עברנו בלילה השני נמצא שוק של אמנים העוסקים בגילוף ופיסול באבן המקומית, אבן סבון. עזרנו גם להם בפרנסה ונהננו לראות אותם בעבודתם. 
שעה מהנה העברנו במוזיאון מעניין שבו, בין היתר, מרתף עם אביזרי מתכת ישנים ששמשו לשקילת זהב ולקשירת עבדים (לא נעים!) ותערוכה בנושא כסף, מטבעות ושטרות ברזילאים. רגע נוסף ראוי לציון באורו פרטו היה מפגש עם צייר רחוב שנעצרנו להתרשם מעבודתו. כששמע אותנו מדברים שאל אם אנחנו ישראלים ומה מעשינו בברזיל. כששמע שאנחנו גרים בפורטו אלגרה, שאל אם עודד עובד באלביט. עולם קטן.
במטרה להתאוורר מהמראות העירוניים, נסענו לכמה שעות לפארק הררי מבודד ויפה בשם caraça  (פנים גדולות בפורטוגזית) במרחק כשעתיים נסיעה מאורו פרטו. מקום שלו ויפה שבמרכזו מנזר מרשים מהמאה ה - 18 אשר משמש כיום כמרכז לטיולים בסביבה וכפוסדה.
מסלול הטיול הנעים שבחרנו עבר בין קיני טרמיטים בגדלים מבהילים ועצי אורן יפים, והסתיים בנחל צונן ונעים.
בסיום הטיול חזרנו לארוחת צהריים ביתית וטעימה בחדר האוכל של המנזר לשעבר ואחריה מנוחה בגינה המטופחת.
היום האחרון במינאס ג'ראיס הסתיים בארוחת צהריים טעימה ואסאי טעים לקינוח בגירסת אורו פרטו. תיכננו לצאת משם כארבע שעות לפני הטיסה, מקדם היסטריה סביר בהחלט. לא היה לנו מושג שהחנייה בה עובדי הפוסדה האדיבים החנו את האוטו שלנו, לא נמצאת סמוך לפוסדה אלא בקצה השני של העיר...  אופס! איכשהו הצלחנו להגיע לטיסה בזמן ובשלום.
תמונות ממקום שאנחנו, כפי הנראה, לא נחזור אליו בזמן הקרוב כאן.

יום שני, 12 בספטמבר 2011

פסטיבל תותים

כבר הבנו שפה בברזיל אוהבים לחגוג, וכל דבר הוא סיבה לחגיגה. גם תותים... למה לא? מדי פעם אנחנו שומעים על איזה פסטיבל הזוי שמתקיים לו אי שם, ולפעמים נוסעים לראות במה מדובר.  בסך הכל רוב האירועים דומים למדי זה לזה. מתחם ענק שעומד שומם מרבית ימות השנה ומתעורר לחיים במהלך ימי הפסטיבל. דוכני אוכל, דוכני שמונצעס, קצת מוצגים שקשורים לנושא החגיגה, רחבה גדולה ובה במה עם תזמורת וריקודים. פסטיבל התותים המדובר התקיים בישוב בום פרינסיפיו, במרחק נסיעה של כשעה מפורטו אלגרה. היינו לפני שנה, בסתם סופשבוע בישוב הזה, שהוא בירת התותים של ריו גרנדה דו סול. היה שומם ונטוש. אתמול, בגלל הפסטיבל, אלפי אנשים גדשו את הרחובות, בקושי מצאנו מקום חנייה ובכניסה נוצר תור ארוך - ארוך לקופות. הברזילאים רואים תור, נעמדים ומחכים בסבלנות. אני הצטרפתי. עודד והבנות התקדמו קצת הלאה לבדוק מה העניינים ומצאו אחרי שני מטר שש קופות נוספות, באף אחת מהן לא היה תור, ממוקמות בתוך מבנה שצורתו תות ענק. תוך שנייה נרכשו כרטיסים ונכנסנו לארץ התותים הומת האנשים. 
בכניסה קיבלו את פנינו שלוש עלמות חן חייכניות בתלבושת אדומה - ירוקה - לבנה.
לידן מבנה ובו תצוגה של כל זני התותים שמגדלים באיזור. לנו הכל נראה אותו הדבר. מקריאה בחוברת שחולקה במקום למדנו ש- 85 משפחות מהישוב מוצאות את פרנסתן מגידול 13 זנים שונים של תותים, בשלוש שיטות גידול (קונבנציונלית, אקולוגית וחצי הידרופונית). אנחנו, בכל מקרה, מאוד מרוצים מכך שבכל ימות השנה אפשר לקנות תותים בסופרים בפורטו אלגרה, ומודים על כך לחקלאי בום פרינסיפיו החרוצים.
העברנו קרוב לשלוש שעות בשיטוט בין הדוכנים השונים, קצת קניות, עמידה בתורים לרכישת מזון והתחרשות מהמוזיקה הרועשת של התזמורת, לצליליה רקדו עשרות זוגות.
הלהיט מבחינתינו היה דוכן בו מכרו קינוחים שונים מתותים. התור היה כמעט אינסופי אבל התוצרת טעימה, ונהנינו גם לראות את הנשים החביבות שעמלו מאחורי הדוכן על ההכנה.
בתיאבון!!

יום רביעי, 7 בספטמבר 2011

יום העצמאות של ברזיל

שביעי לספטמבר, יום העצמאות של ברזיל. מבחינתינו יום חופש. יצא השנה ביום רביעי, לא לפה ולא לשם, לא מתחבר לסופשבוע. לא נורא, גם יום חופש באמצע השבוע מתקבל בברכה.
פתחנו את היום ברכיבת אופניים זוגית, עודד ואני, בפארק בו רכבנו בסופש עם הבנות בעוד הן נשארו לחמם את המיטות בבית ולהשלים שעות שינה. בהרכב חסר הרכיבה מהירה יותר, ומגיעים רחוק יותר. היה תענוג. תכננו לסיים את הרכיבה באיזור Usina do Gasômetro ולחזור הביתה, אבל שם חיכתה הפתעה. הגענו בדיוק לתחילתו של מצעד צבאי ליום העצמאות. מאות, אם לא אלפי חיילים, מכל המינים והגילאים, מילדים קטנים משועשעים ועד פנסיונרים עוטי ארשת חשיבות. כולם  צועדים בסך עם מדים צבעוניים, עם תזמורת, עם טנקים, עם סוסים... מה הצבא הזה עושה ביומיום, מי יודע? ושוב נותר לנו רק להגיד, הלואי עלינו.
בצהריים, התכנסנו אצלנו, יחד עם משפחת קורש, לארוחת צהריים אחרונה עם רות ויובל שמחר חוזרים לארץ! בסיומה נסענו עם יובל ורות לבדוק מה קורה השנה בעיר בתי העץ של הגאושוס שנבנית מדי שנה בתחילת חודש ספטמבר לקראת החגיגות המקומיות הקרויות פרופיליה, אשר נחגגות בעשרים לספטמבר. הבנות שמחו לותר על התענוג המפוקפק (בוץ, המון אנשים, בלאגן, עשן...) ובחרו באופציה הביתית. גלי אצל ענבר ויואב, נטע ויפעת בבית.
אנחנו מבחינתנו נהננו מאוד מהבלאגן האותנטי של הקאובואים המקומיים. אפילו ניכר שיפור משנים עברו, והמעברים הבוציים כוסו השנה בחצץ. בגלל יום החופש, המקום היה מפוצץ באנשים. חלקם בבגדי הגאושוס המסורתיים, חלקם כמונו באו רק לראות. כצפוי, מכל פינה היתמר עשן, ותחתיו ניצלו נתחי בשר רבים. גם מקומן של התרנגולות המקושטות לא נפקד.
בחלק מבתי העץ מוזיקה גאושית חיה, עם כבוד גדול לאקורדיון, וזוגות מפזזים בחן לצלילי המוזיקה ששמענו מוצלחות ממנה.

בשנה שעברה ביום העצמאות סיימנו חופשה מוצלחת ביריד נעליים (דפי ואני בקניות זריזות. עודד, סער והילדים בהמתנה עצבנית משהו) מסתבר שבכל שנה בתחילת ספטמבר היריד מתקיים למשך מספר ימים. השנה יוליה, הדס ואני דגמנו אותו יום לפני יום העצמאות, בעוד הילדים בבית הספר והבעלים בעבודה. היה נינוח, מהנה ופורה מאוד. אין ספק שנעליים הן בין ענפי הייצור היותר מוצלחים בברזיל ובהחלט ראויות לציון במסגרת חגיגות העצמאות!

יום ראשון, 4 בספטמבר 2011

חתולים בגן עדן

סוף סוף סופשבוע מקסים, שמשי, שמיים כחולים, אפילו חם!!
ביום שבת נסענו ביחד עם יוליה לעיירה החביבה, שכבר בילינו בה כמה פעמים -  Morro Reuter. הפעם ליעד שעוד לא כבשנו, מסעדת El Paradiso,  או בעברית גן העדן. במסעדה מזנון חופשי עם מבחר נאה של סלטים, תוספות וקינוחים ומלצר שעובר בין הסועדים עם נתחי בשר ועוף טעימים ועסיסיים שירדו ישר מהגריל. בסיום הארוחה, וכדי להוריד את האוכל, אפשר להזמין תה צמחים לבחירה מבין מגוון עשבים רעננים שזה עתה נקטפו מהגינה הסמוכה. טעים, כייפי ולא אופייני למסעדות בברזיל (למי שמתעקש, יש גם קפזיניו - קפה שחור מתוק שאנחנו לא ממש אוהבים). השולחן שלנו משך הרבה תשומת לב, בזכות השפה המוזרה. כל העובדים קרקרו סביבנו וניסו להבין מה אנחנו מדברים. בשלב התשלום בעל הבית הרהיב עוז ושאל וכששמע שאנחנו מישראל, התלהב וסיפר שהיה בארץ בביקור לפני כמה שנים. הצליח להפתיע אותנו. חוץ מהאוכל המוצלח, המקום הוא באמת סוג של גן עדן. בתוך מדשאה ענקית פזורים כסאות, שולחנות, כסאות נוח, בריכה, פינות משחקים לילדים, פסלי שלגיה ושבעת הגמדים עם שמותיהם בפורטוגזית. לשלגיה קוראים פה Branca de neve, לבנה של שלג. עוד במקום פרחים וחיות מסוגים שונים ומגוונים. המוני תרנגולות מטילות (אפשר לקנות ביצים במסעדה), טווסים, פסיון מדהים ועוד.
והשוס מבחינתינו - חתולים יפהפיים שגרמו לנו לגעגועים עזים למילקי הנשכח שלנו ולפרץ זיכרונות. החתולים שוכנים במעין "וילות" קטנות צמודות זו לזו. סוג של קוטג'ים טוריים. בכל אחת חדר ומרפסת, כל שלושה - ארבעה חתולים מאותו הסוג יחד, כולם גזעיים. בעל הבית סיפר שהחתולים משתתפים מדי פעם בפרסומות, ומוטסים לצורך כך לסאו פאולו... ממש חתולים סלבס!  בזמן שהמבוגרים התחרדנו בדשא, הבנות התמוגגו מלהסתכל על החתולים ולשחק איתם, חבל שהיה אפשר רק דרך הרשת של הוילות...
והנה החתול במגפיים. בצבע ריבת חלב, להגדרתה של יפעת, ועיניים כחולות מדהימות. ומעבר ליופי, יש גם אופי. הוא החתול שהכי התלהב מהמשחקים.
אחרי הבילוי הנעים בגן עדן, עברנו דרך יער הפסיפס הזכור לטוב. עודד ויוליה עוד לא היו בו. מסתבר שהוא בשיפוצים עכשיו, אבל נתנו לנו להיכנס לסיבוב מהיר. משם המשכנו לבית הקפה המקומי הזכור גם הוא לטוב ועליו מצאנו שלט "סגור". הסתפקנו בבית קפה אחר בסביבה עם עוגות ומאפים טובים, וקפה רע. בדרך חזרה דגמנו עוד כמה גלריות של אמנות. יש בעיירה ריכוז מפתיע למדי של אמנים וגלריות.
תמונות מהיום המוצלח כאן.
היום ניצלנו עוד יום שימשי לרכיבת אופניים משפחתית בפארק. פעילות אהובה עלינו מאוד, שכבר חודשים לא יצא לעשות (בארץ היינו בלי אופניים, פה היה קר מדי לפני ואחרי הביקור... הרבה תירוצים). היה תענוג וגם גלי, שבהתחלה קצת קיטרה, רכבה כמו גדולה ונהנתה. עד שהתגלה פנצ'ר חסר תקנה באחד הגלגלים באופניים שלה. גררנו את האופניים עד האוטו, ובדרך עצרנו לראות מה שכנראה אין סיכוי שנעשה עם האופניים שלנו, גם אם לא יהיה בהן פנצ'ר. מי רוצה לנסות?